OM HJÄRNBERIKAD

Vilka är vi.

Ulrika Ahlqvist och Linda Bellvik från företaget Hjärnberikad har under många år samarbetat med Rolf och andra hjärnforskare för att tydliggöra och förklara hjärnans kemi. De har paketerat kunskapen till en tillämpbar vardag och här kommer några av deras tips för att GÖRA EN BRA DAG!

Hjärnhälsa gör en bra dag…. handlar dels om att bli kompis med din hjärna och dels att uppmärksamma små positiva och viktiga saker i vardagen som vårdar och vässar din hjärna. Här kan du enkelt checka av hur du mår och vad du kan tänka på för att göra en bra dag och få en bra balans i din hjärnas kemi.

Fysik – Ta hand om din fysik!
Mat: Maten blir byggstenar till ditt humör, ditt minne och din koncentrationsförmåga. Att äta en hälsosam kost bidrar till ökad motivation till mer energi och dessutom till ökat fokus. Att
äta bra stärker hjärnans formbarhet och kan till och med hålla hjärnan ung.
Fysisk aktivitet: Det finns stora hälso- och prestationseffekter med att röra på sig. Så fort du är i rörelse duschas hjärnan av dopamin. Pulshöjande aktivitet bidrar till nybildning av hjärnceller!

Passion – Upptäck, Utforska och Utmana!
Lär nya saker: Vår hjärna älskar att lära sig nya saker! Att ut-veckla sina intressen och passioner är väl investerad tid för din hjärna. Omväxling/Utmaning: Omväxling och utmaning handlar om att befinna sig i olika omväxlande miljöer, ge hjärnan olika sinnesupplevelser och nya erfarenheter. Våga lämna din komfortzon, göra något du aldrig tidigare gjort, våga bryta mönster och vanor.

Sinne – Din inställning spelar roll!
Positiva tankar: Träna din hjärna på att vara i nuet, se små positiva saker vardagen. När hjärnan blir överstimulerad kan den i värsta fall stänga av den smarta delen av hjärnan, så kallad frontalloben, vilket medför att du kan få svårt för att lösa problem, organisera och planera. Träna aktivt din hjärna på att fokusera på små positiva saker så kommer du att bygga en vidunderlig motståndskraft för att hantera din eventuella stress. 

Vänskap – Dina vänner är guld för din hjärna!
Vänner och relationer: En trygg hjärna är en smart hjärna och också en samarbetsvillig hjärna. När hjärnan är trygg får den tillgång till alla funktioner i den smarta hjärnan och vi blir kreativa och lösningsfokuserade. 

Hur känns det när du vet att du är omtyckt, respekterad och uppskattad? Visst blir det lättare att våga utmana dina gränser och ta nya kliv framåt?

Återhämtning: Vila dig i form!
Vila och sömn: Vi människor är en hårt arbetande art, vi har i alla tider ansträngt oss och arbetat hårt. Det är vi vana vid och byggd för. Det som är oroväckande idag är inte överansträngningen i sig utan bristen på återhämtning. Det är naturligt att arbeta hårt och att sedan vila. I vilan släpper hjärnan taget om oro och prestation och den hittar ny kraft och energi.

Unna dig själv små återhämtningspauser under en dag! 

Din hjärna utvecklas varje dag! Den lär sig nya saker, den tänker och den känner. Tänk om du har format om din hjärna bara genom att läsa den här artikeln? Förmodligen har du det.

”För det ska du veta, du har inte samma hjärna i kväll när du går och lägger dig som du hade i morse när du gick upp!” Rolf Ekman.

Tillsammans blir vi starka.
Under många år, närmare bestämt över tio år, har vi samarbetat med Neuroforum. Det är en förening och ett tvärvetenskapligt nätverk ,med drygt 300 medlemmar, för alla som är intresserade av nya vetenskapliga rön; om hjärnan, välmående, hälsa och personlig utveckling. Av dem har vi fått stöttning i våra hjärnberikade projekt men också en grundlig granskning av vårt material. Och tillsammans har vi blivit starkare.

Vi har arbetat tillsammans för att främja forskningen inom neurovetenskapen men också för att samla, strukturera och sprida kunskaper som man tillämpar.

Forumet bildades från start av ledande professorer, forskare och lärare på Göteborgs Universitet, Chalmers och Sahlgrenska akademin (Per-Olof Nilsson, Audu Ott, Bengt Johansson, Rolf Ekman och Carl-Gerhard Gottfries.

www.neuroforum.se kan du läsa mer om hur de är verksamma.

ULRIKA
AHLQVIST

Föreläser och arbetar med långa processer. Specialområde: framtidsorienterad inspiratör med en unik förmåga att läsa av och förstå gruppdynamik. Ulrika ser en tydlig väg och mängder av möjligheter där andra bara ser information. Utbildad pedagog. Diplomerad ICF coach och blivande KBT coach.

Ulrika: 073-622 15 91 |ulrika@hjarnberikad.se

LINDA
BELLVIK

Föreläser, inspirerar och utbildar. Hon processleder även banbrytande skolprojekt kring lärmiljöer. Specialområde: detaljorienterad projektledare som med mjuk hand men med fast stämma driver på mot tydliga mål. Utbildad pedagog. Diplomerad ICF coach.

Linda: 072-722 15 91  linda@hjarnberikad.se

Gör en bra dag!

Ta tillbaka makten över din hjärna – vi har smarta tips, raka råd, utbildningar och verktyg för att du ska lyckas göra en grymt bra dag.

Kontakt oss