10 Goda vanor

Goda vanor som stärker dig!

Med hjälp av Sveriges elit inom hjärnforskning har vi tagit fram 10 goda vanor. Konceptet fokuserar på effektiv hjärnhälsa och används idag av företag och skolor över hela Sverige.

10 goda vanor ger kunskap och verktyg för en vässad vardag.
I december 2021 utkom en vetenskaplig publikation om
”10 goda vanor”* (läs artikel via länk eller ladda ner). Här punk-tar vi dem i korthet!

Mat – Hjärnan behöver en jämn tillförsel av energi. Vilka råvaror du använder och hur maten tillagas har stor betydelse för hur dina celler mår och utvecklas. Bryta invanda matmönster och belöna hjärnan med rätt mat och näring – inte snabbmat och socker.

Fysisk träning – Det bildas nya hjärnceller vid fysisk aktivitet – därmed blir du smartare när du tränar. Varje gång du promenerar eller joggar och får upp pulsen så bygger hjärnan nya nervceller. Ett minst sagt motiverande faktum.

Positiv tanke – Vill du hjälpa din hjärna? Avsätt tid för positiva tankar! Varje dag tänker du över 60 000 tankar, så gör dem glada. Med rätt strategi svänger du förbi det negativa och skapar positiva strukturer. Skratta och din hjärna tackar dig!

Hantera stress – Vi kan inte stryka stress från vardagen, men vi kan bygga upp en motståndskraft. Det gäller att hantera stress på rätt sätt och inse att det finns flera olika sorter. När du får kontroll över vilken typ av stress du upplever faller bi-tarna på plats.

Lär nya saker – En nyfiken hjärna växer stadigt. Ny kunskap skapar stimulans och omgående fler synapser. Kunskapstörst har drivit mänskligheten framåt i alla år – hjärnan stortrivs under processen.

Repetition – Hjärnan vill repetera och repetera igen. Det ska-par spår som gör att ny kunskap fastnar. Samtidigt får du åter-hämta dig och känna att du bemästrar något. Så passa på, njut och vila i din repetition!

Omväxling – Din hjärna mår bra av omväxling och älskar utmaningar. Våga lämna gamla vanor och tvinga dig att ta nya grepp. Gör något du inte brukar göra – plötsligt blir du väldigt närvarande. Nya upplevelser bidrar till din hjärnas utveckling.

Ta egna beslut – Låt din egen hjärna ta dina egna beslut, för ingen känner dig bättre. I dag ställs vi inför mängder av fler val än för tio år sedan och takten ökar. Lär dig strategier som hjälper dig att forma beslut. Lita på dig själv och njut av frihetskänslan.

Vänner – Vill du ha en smartare hjärna? Umgås med dina kompisar! Det är ett härligt faktum att din hjärna är allra tryggast i sällskap med äkta vänner. Din hjärna blommar när den smartaste delen ges rejält med utrym-me – en vidunderlig kraft.

Sömn – Sömnen är avgörande för att hjärnan ska kunna återhämta sig, bearbeta intryck och lösa problem. Du är aktiv när du sover – dessutom rensas hjärnan på slagg-produkter. En effektiv och nödvändig sanering.

Ladda ner:

Uppdragskort – Mat & näring 10 goda vanor

Våra Kurser

Utbildning - Heldag

Vi jobbar med goda vanor i praktiken under en hel dag. Syftet är att du ska få bättre förståelse för hur din vardag påverkar hjärnans utveckling. Och vilka faktorer som skapar framgång i hjärnhälsa.

Målet är att du som deltagare får med dig nya redskap som du kan använda dig av, redan dagen efter. Redskap som går utmärkt att applicera både i ditt arbetsliv men också i privatlivet. Det kommer att leda till ökad arbetsfokus och bättre balans under dagen.

Du vet väl att varje hjärna är unik och skapas i de sammanhang den befinner sig i, varje dag! Så det är upp till dig att göra en bra dag. En heldag ger dig god kunskap och flera verktyg för att iscensätta en bra dag med god hjärnhälsa.

Har du några
frågor eller funderingar?

Kontakta oss här

Utbildning - Halvdag

Vi varvar praktik, teori och inspiration för att öka medvetandet om hjärnhälsa och goda vanor under en halv dag.

Du kommer att ta med dig kunskapen om hur du kan använda det som verktyg i arbetslivet och privatlivet. Det kommer ge dig ett sätt att skapa bättre balans och förståelse för hjärnans behov.

Ett startskott för att du ska ta din hjärnhälsa till nästa nivå och bli kompis med din hjärna. En halvdag ger dig en god inblick på hur du kan jobba bättre med din hjärna.

Har du några
frågor eller funderingar?

Kontakta oss här

SEMINARIESERIE

För att jobba långsiktigt är den här seminarieserien en bra och bred grund. Vi pratar kunskap och metoder för att implementera livslångt lärande med fokus på hjärnhälsa i organisationer.

Det kommer vara en workshop där ni delas in i olika arbetsgrupper. Här kommer vi ge er inspiration för att ni sedan ska jobba med att utveckla strategier som är anpassade efter er kontext.

Målet är att få ett bra redskap för att ni ska uppnå en hälsosam organisation.

Har du några
frågor eller funderingar?

Kontakta oss här

Föreläsningar

”Låt din hjärna blomma” – 1-1,5 timme eller skräddarsydd efter önskemål.

Här erbjuder vi dig en glad och inspirerande föreläsning om människans potential och hjärna. Den kommer ge dig nya energikickar och aha-upplevelser.
 
Hjärnan har runt 100 miljarder nervceller som formar våra tankar, känslor och minnen. Här jobba vi med hjärnforskning i enkel och begriplig praktik. Våra ”10 goda vanor” kommer bli en rak motorväg, för dig, till mental friskvård. Det kommer bli en rolig dag med många skratt, för vi vet att en skrattande hjärna är en mer samarbetsvillig hjärna.
Nya tankar väcks med insikten om att hjärnan hela tiden är formbar, det bildas nya hjärnceller så länge vi lever. Men den behöver träning och det är det vi ska jobba med – att styra hjärnan rätt. 
 
Efter föreläsningen har du lärt dig hur hjärnan fungerar och vilka förutsättningar den behöver för att utvecklas.
Det blir en rafflande resa till en förbättrad hjärnhälsa. En föreläsning som passar perfekt för en kick-off, projektstart eller ett kompetensutvecklingstillfälle. Den kommer ge dig verktyg till både jobbet och till ditt privatliv.

Har du några
frågor eller funderingar?

Kontakta oss här

Gör en bra dag!

Ta tillbaka makten över din hjärna – vi har smarta tips, raka råd, utbildningar och verktyg för att du ska lyckas göra en grymt bra dag.

Kontakt oss