Dagens samhälle är härligt på många vis. Eller hur? Många av oss lever ett bra liv som vi är rätt nöjda med. Men dagens samhälle är också rätt störande. Telefonen ringer, mailen plingar, det ska gillas på sociala medier. Bland alla distraktioner ska vi fokusera och vara effektiva. Det är faktiskt inte så lätt. 

Kan man inte bara strunta i att vara så fokuserad jämnt? Svaret är nej. Vi behöver fokusera för att få något gjort. Vi behöver fokusera för att känna något. För att inte leva livet genom ett filter. Är du ouppmärksam passerar livet förbi och du vill inte sitta på läktaren medan matchen pågår.

Att vara fokuserad är att vara uppmärksam. Att väcka sinnen till liv på olika vis. Det kan handla om att lukta på lavendel eller ta till sig fakta om hur hjärnan fungerar. Det ger handlingskraft.

Tack vare hjärnforskningen finns utvecklade metoder för träning av mentala förmågor, även arbetsminne och koncentrationsförmåga. Positiva tankar ger stora gynnsamma effekter på hälsan och hjärnans utveckling. Rätt kost och tillräckligt med sömn ger energi till att orka vara koncentrerad.

Vi ställde tre frågor om fokus till hjärnforskaren Aadu Ott, en av Hjärnberikads vänner i Neuroforum.

Vad är fokus?

– Det är väldigt spännande! Vi är i nuet just nu. Det är viktigt att man fokuserar på just detta. Men man har en hel del perceptioner och varseblivningar som kommer in och stör. Det är väldigt lätt att ens fokus försvinner och då gäller det att själv ta kontrollen över sin uppmärksamhet. När du exempelvis är ute och går i skogen, är det en jämn stig så går du på automatik. Men sen kommer grenar i vägen. Då är det viktigt att du kan av-automatisera din gång och tänka på varje steg åt gången. Där krävs en helt annan fokus. 

Kan man motivera sig till att fokusera?

– Fokus har att göra med motivation. Det kan ha att göra med yttre motivation eller inre motivation. Yttre är guldstjärnan, en förälder som säger att du får en cykel om du klarar detta. Det är ganska falskt om man analyserar det noga. För då är det någon annan som tar kontrollen. Jag vill ha kontrollen själv! Över min hjärna, över mitt jag. Bättre att få igång en inre motivation, det inre belöningssystemet så att jag får en dopamindusch och blir glad och lycklig. Då vill jag göra detta igen.

Om man känner sig splittrad på jobbet och behöver hitta fokus. Vad göra?

– Jag föreslår att ta en promenad utomhus i kanske 20 minuter. Gärna gå enskilt och sedan samlas igen. Alltså bryta mönstret i hjärnan, säger Aadu Ott.

Vill du veta mer om Aadu Otts kunskap kring fokus? Håll dig uppdaterad via Hjärnberikad!

0