Kreativitet handlar om att lösa problem eller att utveckla idéer, produkter, tjänster eller företeelser. Enkelt förklarat kan man säga att ju mer okonventionell lösningen är, desto större är kreativiteten. Ofta handlar det om att tänka utanför boxen och göra något vid sidan av din rutin. 

En del är mer kreativa än andra, men det som är riktigt positivt är att vi alla kan vässa förmågan, det som krävs är helt enkelt träning. Precis som med det mesta annat vi vill bli bättre på. Men om nu alla kan bli bättre på kreativitet – vad hindrar oss?

Till att börja med din egen hjärna. Hjärnan är byggd för att förstå det den ser runt omkring sig, och det går helt emot vad som krävs för att du ska bli kreativ. Vill du tänka kreativa tankar gäller det att komma bort från de uppkörda spår hjärnan vill att du ska hålla till i. 

Rädsla är också en faktor. Vågar jag föreslå det här eller sticker jag ut för mycket då? Tänk om det blir en flopp och vi förlorar massor av pengar? När IKEA lanserade sina platta paket var det nästan lika galet som om man idag skulle få hem sin nyköpta Volvo i en fyrkantig låda. Modigt, kreativt – och lyckosamt. Men det kunde också fått hela marknaden att vända möbelföretaget ryggen. 

Vi ställde tre frågor om kreativitet till hjärnforskaren Per-Olof Nilsson, en av Hjärnberikads vänner i Neuroforum.

1. Kan man öva upp sin kreativitet?

– Ja! Inte så att man kan gå en helgkurs och sedan är du kreativ på måndag. Utan ska du lära dig någonting, verkligen bygga upp långtidsminnet, då måste du precis som när du lär dig engelska eller historia jobba i åratal. Det är en långsam och ihärdig process. Det är ingen snabb fix. 

2. Vad gäller för att lyckas?

– En god bas är god kunskap om kreativitet samt om hur själva hjärnan fungerar. Utan kunskap kommer du ingenstans. Nästa bas innan man börjar med kreativitetsövningar, det är själva förhållningssättet. Först och främst måste du vara intresserad och vilja göra detta. Jag har tagit fram 20 förhållningssätt för kreativitet som är vetenskapligt bevisade att de fungerar. En bas i det arbetet är nyfikenhet och inre motivation. 

3. Hur kan man börja öva på sin kreativitet?

– Kör utanför boxen! Tänk på något helt annorlunda. Gör saker tvärtom. Bryt vanor. Då kanske du hamnar på en konstig plats, men sedan återför man det till något nyttigt. Vänd på saker och tänk tvärtom, då bryter du upp invanda mönster. Det är kul och du upptäcker garanterat nya saker, säger Per-Olof Nilsson.

Vill du veta mer om Per-Olof Nilssons spännande tankar kring kreativitet? Håll dig uppdaterad via Hjärnberikads hemsida, här kommer vi fortsätta att gräva i hjärnforskarens kunskapsbank.