Hjärnberikad har under våren jobbat intensivt med Frillesås FF. Idrottsföreningen med över 500 medlemmar har stärkt sin hjärnhälsa på alla plan – en framgång för både jaget och laget.

Det är samling i Frillesås klubbhus. 20 tjejer från F08 och F09 bänkar sig för en grundkurs i hjärnans kemi. Emilia Carlson från Hjärnberikad går igenom ”10 Goda Vanor” och hur man bäst påverkar sin hjärna för att må bra på fotbollsplan och vid sidan om.

– Det finns mycket kunskap inom hjärnforskningen som idrotten kan dra nytta av. Det handlar om allt från att vara en snäll kompis, till att sova ordentligt och äta rätt mat, säger Emilia.

Utbildningsföretagen Hjärnberikad har sin bas i Kungsbacka och har i ett decennium jobbat med att sprida kunskap om hjärnan till företag och skolor. Nu är det idrottsklubbarnas tur.

– Klubbarna får utbildning till både ledare och spelare. Dessutom får man material, som skattningshjul och träningsloppor, att arbeta själva med. Vi är proffs på hjärnan och det märks att budskapet kring hjärnhälsa går fram bra inom idrotten, säger Emilia.

Under timmen i klubbhuset går gruppen igenom hjärnans kemi. Hur maximerar man vilan mellan matcher? Varför ska man slå samma passning flera gånger om? Hur vågar man ta egna beslut? 11-åringarna får veta nya saker och blir glatt överraskade.

– Va, får man äta mörk choklad? Är det bra för hjärnan?

Frillesås FF är ett föredöme som breddat sin hälsoutbildning med hjärnhälsa. Petra Ahlmén är ansvarig för hälsocertifieringen inom klubben och gillar insatsen.

– Det här har varit kanonbra både för ledare och spelare. Hjärnberikad tar ett helhetsgrepp om hjärnan och det är mycket som relaterar till föreningslivet. Väldigt intressant för oss, säger Petra.

Utbildningen, som delfinansieras av SISU, började med en stor ledarföreläsning. Sedan har man gått ner till ungdomslagen för enskilda möten. Till hösten fortsätter arbetet där kunskap om hjärnan berikar fotbollen. 

– Alla som lyssnar på Hjärnberikad får upp medvetenheten kring hur man kan påverka sin egen hjärna. Man får makten i sin egen hand. Det känns hoppfullt, säger Petra Ahlmén.

••• Blir du nyfiken på Hjärnberikads utbildningar och material som rör hjärnan & idrotten? Maila: info@hjarnberikad.se eller ring: 0707 43 24 15.

0