I veckan bjöd Neuroforum på en spännande minikonferens ”Vidgat vetande kring lärande och undervisning” på Chalmers i Göteborg. Hjärnberikad var på plats.

Neuroforum med 250 medlemmar bildades 2015, ett nätverk för forskare, ingenjörer, lärare, pedagoger, studenter och andra med intresse för tillämpad neurovetenskap. Ulrika Ahlqvist & Linda Bellvik från Hjärnberikad sitter i styrelsen i den viktiga tankesmedjan tillsammans med bland annat Rolf Ekman (professor neurokemi), Per-Olof Nilsson (professor fysik) och Joanna Giota (professor pedagogik).

På scen började Aadu Ott (professor ämnesdidaktik) med en snabbkurs i designorienterat didaktiskt tänkande. Om en nyorientering av didaktiken med lärande som drar nytta av hur hjärnan är uppbyggd. Sedan följde Bertil Thomas (docent reglerteknik) med en föreläsning kring personlig utveckling i skolan. 20 saker som konkret kan främja kompetenser i personlig utveckling på gymnasium och högskola. Som avslutning gav Anders Hill (konsult interkulturell kommunikation) information om vad vi kan lära av Kina. Hill berättade om den kinesiska resan från Konfucius till Volvo.

Moderator Joanna Giota avslutade med en paneldiskussion där publiken ställde frågor och stängde därmed en lyckad och lärorik stund i Gustaf Dalén-salen.

• Läs mer om Neuroforum: https://www.neuroforum.se/

• Läs mer om Hjärnberikad: https://hjarnberikad.se/

0